lørdag den 14. september 2013

Sensommer i den lille have

Det er ikke mange havevandringer, jeg har udsat min læsere for i år,
så i dag får I lige en tur i den lille have. 

Og så vil jeg i øvrigt byde hjerteligt velkommen til de nye læsere på bloggen. Der er lige så stille smuttet omkring ti nye læsere ind på mit værelse i løbet af det sidste halve år, og det er jeg glad for. Jeg håber, I kan lide at være her.

Her på Østsjælland havde vi i dag den skønneste sensommerdag med god varme og næsten ingen vind. Det kaldte lige på en times lugning, oprydning og fejning i haven. Jeg sluttede af med at tage nogle billeder:


De vilde jordbær har bredt sig helt vildt rundt om stolpen, og det ser så fint ud, synes jeg. I denne uge købte jeg lidt lyng og satte i kurv. Dejligt med efterårsfarver, der kan ses helt ind i stuen :-)


Under halvtaget har der været dejlig skygge hele sommeren. Alligevel blomstrer mine hængepetuniaer stadig.


Den ene af mine roser sætter stadig en masse knopper. Skønt!


I foråret satte jeg lavendler op ad hegnet. Jeg købte dem billigt i Kvickly, og den første måned havde jeg ikke megen fidus til dem, men de har godt nok taget revanche. De sætter stadig knopper og blomstrer så fint. Den lavendel, jeg købte på planteskolen, har ikke blomstret siden juni..... Jeg tænker, at det er to forskellige sorter. Jeg elsker duften af lavendler.


Forrige år såede jeg morgenfruer langs hegnet, hvor der nu står lavendler, men disse morgenfruer er selvsåede, og de har fået lov at stå. De blomstrer hele sommeren og er gode til buketter. Sidste år tog jeg morgenfruer ind så sent som sidst i november, hvor frosten for alvor tog fat, så det er en hårdfør blomst. I øjeblikket samler jeg frø fra de visne frøstande, så jeg kan få morgenfruer, lige hvor jeg vil til næste år :-)


En lilla lupin har også sået sig selv midt i skærverne ved bålstedet. Jeg plantede godt nok lupiner i mit bed sidste efterår, men de får vist ikke nok sol, så de har ikke blomstret overhovedet. Så er det godt, at frøene bliver spredt og kan tage sagen i egen hånd, selv om det må siges at være lidt uden for sæsonen, at denne her blomstrer. Men fin er den :-)


Sct. Hans urten ser indtil videre fin ud. Den plejer ellers at lægge sig ned, når vi når denne tid, men det har den altså ikke gjort i år. Jeg elsker dens kønne farve. Det gør humlebien her åbenbart også.


Den gamle møllesten, som har tilhørt min farfar, passer så godt ind i min lille have, synes jeg. I år har den fået selskab af et par lanterner. Også her snor de små vilde jordbærstiklinger sig rundt over det hele :-)


Og sandelig, om der ikke også er jordbærplanter i bålstedet nu. Jeg tænker, de forsvinder, når vi snart tænder efterårets første bål.


Fuglebadekarret, som vi fik af Emma i bryllupsgave for over 8 år siden, er et hyggeligt indslag i haven, der ofte får besøg af diverse fugle.


Til sidst skal I lige se mine flotte tomatplanter. Vi valgte igen i år at købe busktomater, som var så nemme at passe sidste år. De skal ikke nippes. De skal bare have noget god jord, og så skal de vandes jævnligt. Og så har de lige fået en støttepind undervejs, for de har haft SÅ mange flotte og store tomater på og har det stadig, som I kan se. Vi har nydt hver eneste af dem. Solmodne tomater smager bare endnu bedre end drivhustomater, synes jeg.

Så får I ikke mere havevandring denne gang. Håber, I nød turen :-)

2 kommentarer:

 1. Det hele ser super hyggeligt ud - dejlige sensommer billeder :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Gitte - og velkommen på bloggen :-)
   Kh Lotte

   Slet

Læg meget gerne en kommentar - jeg læser dem alle og svarer så hurtigt, jeg kan :-)