søndag den 10. august 2014

Noget om arbejde og tilstedeværelse

Så er sommerferien for alvor slut, og det nye skoleår står for døren. Det bliver på mange måder en helt ny start for mange lærere, elever og forældre. Ny skolereform, nye arbejdstidsaftaler. For lærerfamilien her betyder det blandt andet, at far nu har fuld tilstedeværelse på jobbet kl. 7.50 - 15 man, tirs, ons og fre. Torsdag er til kl. 17 - dog til kl. 19 den første torsdag i måneden. Det vil sige, at han ikke skal forberede sig herhjemme mere. Han har fri, når han er hjemme. Det er jo dejligt. Det gør jo hans arbejdsdag meget mere effektiv - det tror Greve Kommune i hvert fald. Det vil vise sig, om de har ret. Jeg tror det ikke.......

Jeg arbejder i Solrød Kommune, der ligger op og ned af Greve Kommune. Her har vi ikke fuld tilstedeværelse - vi har meningsfuld  tilstedeværelse. Vi skal altså være på skolen i det omfang, det giver mening for os og vores arbejdsgivere. Det vil sige, at vi stadig har lov til at gå hjem og forberede os til undervisningen, hvis det er det, der giver bedst mening. Jeg tænker, at jeg i praksis måske vil lægge 25% af min forberedelse herhjemme. Resten af forberedelsen bliver på skolen sammen med mit team, ved kopimaskinen, på skolebiblioteket, i klasselokalet o.s.v. 

Her søndag morgen kl. 7.30 gav det god mening for mig at forberede mig herhjemme. Jeg kunne have gjort det på skolen fredag eftermiddag, men der gav det bedre mening for mig at tage til yoga, for jeg var TRÆT efter møder hele dagen og tvivlede på, at min forberedelse ville blive god nok.
Her søndag morgen kunne jeg i stedet for sidde og forberede mig i nattøj ved siden af sønnen, der lavede perleplader.
Så forberedelsen er i orden - og jeg er glad.


Jeg synes, det er så SYND for Folkeskolen (herunder elever og lærere), at den skal udsættes for denne mistillid til lærerne. Politikerne kalder det "normalisering". Det mener jeg ikke, det er. Tværtimod er tendensen i samfundet, at flere og flere medarbejdere får hjemmearbejdspladser, når det giver mening i forhold til deres job og de i øvrigt er velsignet med en arbejdsgiver, der har tillid til dem. Al arbejdsmarkedsforskning peger på, at når man behandler sine medarbejdere godt, stiger arbejdsglæden og dermed effektiviteten.

I kan jo gætte på, hvem der ser mest glad ud herhjemme for tiden:

Min mand, der nu har fri, når han kommer hjem (de fleste dage kl. 16 - den første torsdag i måneden kl. 20)

eller

mig, der nogle dage ikke har fri, når jeg kommer hjem, men til gengæld har friheden til at tilrettelægge min forberedelse,
så det giver mening for mig og mit liv.

I kan jo ved samme lejlighed gætte på, hvem der finder mest glæde ved sin forberedelse og måske endda af og til glemmer at kigge på uret midt i fordybelsen.

2 kommentarer:

  1. Sort/hvid har aldrig været godt for noget eller nogen. Også skolereformen og jeres nye arbejdstiden kan vist ses fra flere vinkler og nogen er rigtig glade for, at have fri når deer hjemme og andre har det mere som dig. Nogen kan slet ikke administrere den slags og får alvorlig stress fordi de arbejder mere end dobbelt og aldrig holder fri og nogens børn og nærmeste ser aldrig den hjemmearbejdende. Håber bare for jer, at i begge finder en god arbejdsform, så i kan forblive sjove og dejlige undervisere og mennesker.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja, det bliver spændende at se, hvordan den nye hverdag kommer til at se ud i praksis fra næste uge. Lige nu har jeg i hvert fald en mand, der er knap så tilfreds med sit arbejdsliv, som han var før sommerferien.
      Kh Lotte

      Slet

Læg meget gerne en kommentar - jeg læser dem alle og svarer så hurtigt, jeg kan :-)