fredag den 8. februar 2013

En meget speciel (læse)oplevelse

Jeg har ikke tidligere anbefalet bøger her på bloggen, men det gør jeg i dag - og det bliver nok ikke sidste gang.

En dag på vej hjem fra arbejde, kørte radioen som altid. En bog blev anmeldt. Ikke noget usædvanligt i det. Anmelderen var meget begejstret. Han fortalte om noget så usædvanligt som en roman centreret om en abe i et spejl. Og spejlet findes i virkeligheden. Og romanen er spækket med fotos fra lokaliteten - som er Liselund Slot på Møn. Her blev min interesse vækket. For til lige præcis dette sted knytter en af mine stærkeste barndomserindringer sig. Mere om det senere.

Bogen er denne:Bogen tager udgangspunkt i aben, som boede hos familien Calmette i Lissabon i 1755. Aben reagerede pludselig mærkeligt, hvilket fik en tjenestepige til at genne familien ud af huset få minutter før, huset gav efter for et voldsomt jordskælv. For at ære aben, opførte familien nogle år senere et  billede af aben på et spejl på deres slot - Liselund på Møn. Værelset er bevaret og hedder Abeværelset. 
Romanen foregår i nutiden, men via mystiske hændelser trækkes vi tilbage til fortiden, hvor vi møder både personerne, der igennem tiderne har beboet slottet, men også Klintekongen, H. C. Andersen, Oehlenschläger og Thorvaldsen. Vi hører om lokaliterne i området (Det Norske Hus, Klintekongens magiske have, korset på klinten, Nyord, Lindholm m.m.), og om den fantastiske hvide orkidé, som vokser på Møn.

Jeg kan på det varmeste anbefale bogen - måske især hvis man er bare lidt kendt med området. Og det vil jeg sige, jeg er. 

Da jeg først hørte om bogen i radioen, kom en barndomserindring til mig. En erindring om, at jeg engang havde været på feriekoloni på Liselund Slot. Men jeg var ikke sikker, for når jeg kiggede på billedet af slottet, var der ingen genklang:


Jeg tænkte, at det ikke kunne passe. Hvad gør man så? Man googler :-) Jeg skrev Liselund Slot og koloni. Og bingo! Frem kom dette billede:


Billedet var af Liselund Ny Slot, som ligger i en anden del af parken. Og det gav genklang. Der stod også, at det i 70'erne havde været udlejet til kolonier. Yes! Min erindring var rigtig. Så så jeg dette billede:


Hvilket åbnede for endnu en erindring - som ikke var så rar. Mens vi boede på slottet, kom en dreng til skade en aften. De fleste af os var i en stue på en af de nederste etager, da vi pludselig hørte larm fra gangen. Drengen var faldet helt øverst oppe fra og ned. Jeg kan stadig huske stemningen af forvirring, ulykke, blå blink på væggene og nervøse voksne. Jeg husker ikke mere fra den koloni. Heldigvis blev han ok igen, drengen. Jakob.

Nu har jeg fået så meget lyst til at besøge Møn, klinten og slottene. Liselund Ny Slot er nu et hotel. Jeg kunne godt tænke mig en enkelt overnatning med familien, men det er udelukket, efter jeg kom til at fortælle sønnike, at der bor et spøgelse på slottet...... Så det bliver nok et sommerhus i stedet for. Jeg vil også rigtig gerne se Abeværelset på det gamle slot i virkeligheden, og Geocenter Møn har vi heller aldrig besøgt. Derfor: Vi skal til Møn til sommer :-)

3 kommentarer:

 1. Den bog vil jeg straks skrive på min ønskeseddel. Jeg holdt min fyrre års fødselsdag på slottet. Lejede hele molevitten så vi alle overnattede. Vildt festligt, smukt og stemningsfuldt.
  Er du videre med det syvende barn? Jeg er netop færdig med den.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det lyder meget festligt. Måske en idé til min 50 års fødselsdag :-)Så du damen, der går igen på slottet? Som sagt tør Adam ikke sove der, fordi jeg kom til at fortælle ham om hende :-)
   Nej, jeg er ikke begyndt på Det syvende barn endnu. Måske jeg skulle kaste mig over den i vinterferien.
   Kh Lotte

   Slet
 2. Bare i gang den er SÅ god. Nu har jeg hørt om to der har opgivet den: for rodet og for følsom. PJAT og VRØVL den er SKØN.
  Sig til Adam, at jeg ikke så nogen dame og er HELT SIKKER på, at hun ikke er der mere. Har været der, men har fundet anden bolig. Mit helt ærlige og seriøse svar. Der er ingen damer mere der.
  Hold op en lækker poncho du har kreeret. De der små stikke og hækle skole bøger er GULD værd uanset hvor god man ellers er.

  SvarSlet

Læg meget gerne en kommentar - jeg læser dem alle og svarer så hurtigt, jeg kan :-)