onsdag den 3. oktober 2012

Hæklet kurv - DIY

I sidste uge proklamerede jeg, at jeg skulle i gang med et nyt hækleprojekt, jeg ikke havde prøvet før. Det er jeg nu blevet færdig med. Faktisk tog projektet kun én aften, og det er jo rigtig dejligt med en projekt, der er hurtigt færdigt. Især nu, hvor det er tid at gå i gang med julegaverne (ved godt, det er lidt tidligt at nævne ordet..). Dette er dog ikke en af de føromtalte - dette er en del af en fødselsdagsgave til Adams oldemor, der blev 78 år i går. Her er projektet:


Kurven er hæklet af 8/8 bomuldsgarn (ca. 1 3/4 nøgle i alt) - jeg har hæklet med dobbelt garn, så kurven blev "stiv" i det. Opskrift har jeg egentlig ikke nogen af. Jeg prøvede at følge en opskrift, men det duede ikke rigtigt - bunden begyndte at bue "for tidligt" (håber, I forstår......). Men her er lidt anvisninger:

DIY kurv:
Hækl 6 luftmasker og saml dem med en kædemaske.
Hækl 12 fastmasker i ringen.
Start 1. række med at hækle 1 fm, 2 fm i næste maske. Fortsæt rækken ud.
Og så er det, det kommer lidt an på individuel hæklefasthed: Tag ud i hver 2. eller 3. fm på de næste to rækker. Husk, at bunden hele tiden skal være flad, og husk også forskudte udtagninger, så kurven ikke bliver sekskantet i stedet for rund. Herefter tages ud på hver 4. eller 5. maske. Næste række hver 5. eller 6. maske o.s.v. Når bunden har den ønskede størrelse, hækler du en fm i hver maske og fortsætter sådan, til kurven har den ønskede højde. Hvis du vil have hanke på, hækler du lm i stedet for fm i den længde, du ønsker hanken. Husk at tæl maskerne på hele omgangen, så du får lige store hanke og lige store mellemrum imellem dem. Sidste række er så fm i alle masker - også i de luftmasker, du har lavet til hankene. Det kan godt være lidt besværligt. Jeg fumlede i hvert fald en del, fordi jeg hækler ret fast.

Nu har jeg jo fået lyst til at hækle flere kurve. En oplagt julegaveidé, tænker jeg. Min datter foreslog, at jeg broderede aztekermønstre på. God idé. Og så kan man jo give den gas med størrelse og farver, alt efter hvad kurven skal bruges til, og hvem den er til. Jeg tænker også, at jeg skal prøve at lave en stor en i stof på en større hæklenål. Den kunne jo så bruges til alt mit garn :-)

Jeg må lige nævne, at ovennævnte projekt igen kostede mig en hæklevabel. Almindelige hæklenåle har jo denne her flade firkant med noget skrift trykt på. Det slider på min tommelfinger, når jeg hækler, så jeg får vabler. Jeg tænkte, at jeg fremover må tage plaster på fingeren, før jeg begynder at hækle, men i dag fik jeg et godt råd: Sæt plaster på hæklenålen i stedet for. Det må jeg prøve næste gang. Eller også må jeg investere i en stor Clover hæklenål, for de er jo fuldstændig fantastiske at hækle med.

God hæklelyst!

10 kommentarer:

 1. Hvor er den blevet flot !

  Hyggehygge
  Marianne

  SvarSlet
 2. Kære Lotte.
  Hvor er den kurv da bare lækker. Den må jeg helt bestemt prøve, og som du skriver er den oplagt til en julegave.
  Tak, fordi du viser dine kreativiteter frem til skue.
  Knus Sussi

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Sussi. Jeg kan jo slet ikke lade være med at vise mine kreativiteter frem :-)
   Knus -
   Lotte

   Slet
 3. Tak! Ikke kun for opskriften på den fine kurv, men forklaringen på hvorfor mine cirkler bliver kantede - forskudte udtagninger er løsningen, det glæder jeg mig til at prøve :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Det er ikke svært, når man først er opmærksom på det, Maria. Dejligt, min indlæg kunne være til hjælp.
   Kh Lotte

   Slet
 4. Tak for opskriften, dejlig nem forklaring :) Jeg prøvede at hækle en kurv, og synes selv den lykkedes ret godt. Jeg har lagt billeder op på min side, og linket til din DIY - er det OK? Kh Anna - http://a-feline.blogspot.dk/ :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, Anna, og tak fordi du spørger :-). Det er altid god stil at linke til opskriften, så det må du hjertens gerne. Fin kurv, du har lavet :-) Kh Lotte

   Slet
 5. Hvilken størrelse nål har du brugt til kurven?😃

  SvarSlet
 6. Uh, det kan jeg faktisk ikke huske.... Måske nummer fire? Du må prøve dig frem ��. Ærgerligt, jeg ikke har husket at skrive det....
  Kh Lotte

  SvarSlet

Læg meget gerne en kommentar - jeg læser dem alle og svarer så hurtigt, jeg kan :-)